Kan ik een vitamine D tekort hebben?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert de voeding vitamine D. Een tekort komt daarom niet regelmatig voor. Toch kan in de herfst en winter de zonkracht onvoldoende zijn of lukt het niet iedere dag voldoende vitamine D houdende producten te eten. Daarom vragen veel mensen zich af of ze wellicht een vitamine D tekort hebben. 

Symptomen vitamine D tekort 

Bij jonge kinderen kan een tekort aan vitamine D rachitis veroorzaken (Engelse ziekte). Dit zorgt voor afwijkingen aan het skelet. Voor volwassenen, met name ouderen, kan een tekort aan vitamine D op den duur botontkalking (osteoporose) en/of spierzwakte veroorzaken. Hierdoor verhoogt het de kans op vallen.

 

Wetenschappelijk is aangetoond dat klachten die bij een tekort aan vitamine D kunnen horen zijn:

  • vermoeidheid
  • spierpijn
  • lage rugpijn
  • (seizoensgebonden) depressie
  • verminderde botkwaliteit/botontkalking. 

Oorzaken vitamine D tekort 

Een tekort kan voor komen wanneer er niet voldoende vitamine D wordt aangemaakt of via de voeding wordt ingenomen. We zitten in deze tijd meer binnen dan ooit en ook is er minder zonlicht in de herfst- en wintermaanden. Ook kan het gebruik van zonnebrand er voor zorgen dat er niet genoeg vitamine D wordt aangemaakt via de huid. Eet je niet voldoende producten die vitamine D bevatten, zoals vette vis, boter of eieren, ook dan kan een tekort ontstaan. Bepaalde groepen in de bevolking hebben sowieso meer vitamine D nodig, bijvoorbeeld kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.     

 

Goed voor de botten

Ondersteun je botten!

Ondersteun je celdeling

Extra aandacht voor je cellen!

Ondersteun de afweer van het lichaam!

Kan ik extra vitamine D gebruiken?

De leeftijd en huidskleur zijn een belangrijke leidraad voor het adviseren van extra vitamine D. Vanuit de overheid geldt er een advies voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huidskleur of die weinig buiten komen (<15 min per dag). Behoor jij tot één of meerdere doelgroepen met een verhoogde behoefte aan vitamine D? Dan kan aanvulling met een supplement zinvol zijn. 

Suppletieadvies vitamine D

 In de tabel hieronder vind je per groep hoeveel extra vitamine D er per dag geadviseerd wordt:

Voor wie?

Advies extra vitamine D per dag

Kinderen 0-3 jaar

10 microgram

Volwassen met een getinte huidskleur of die weinig buiten komen (minder dan 15 minuten per dag)

 

10 microgram

Vrouwen 50-69 jaar

10 microgram

Zwangere vrouwen

10 microgram

Mannen en vrouwen boven 70 jaar

20 microgram

Wanneer je een tekort vermoed (ook al behoor je niet tot bovenstaande doelgroepen) is het raadzaam om het gehalte aan vitamine D te laten controleren. Dit kan eenvoudig bij de huisarts via bloedonderzoek. Vanuit hier kan er een gedegen advies gegeven worden over de aanvulling.

Herstel van een vitamine D tekort

Bij een mild tekort kan aanvullen via de voeding voldoende zijn. Bij een matig of ernstig tekort zal suppleren met een vitamine D supplement noodzakelijk zijn.

 

Het herstel is afhankelijk van de ernst van het tekort. Gemiddeld genomen duurt het tussen de drie tot zes maanden voordat het tekort aan vitamine D aangevuld is. In deze periode ga je merken dat de klachten die je had langzaam verminderen en als het goed is uiteindelijk zullen verdwijnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.