Waar zit vitamine D in?

Vitamine D is een bijzondere vitamine die onder andere van belang is voor onze botten en tanden. Niet onbelangrijk om er voor te zorgen voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Maar hoe zorg je daarvoor en waar zit vitamine D allemaal in?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, wat wil zeggen dat deze vitamine vet nodig heeft als transportmiddel om zo in het lichaam op de plaats van bestemming te komen.

Vitamine D is er in twee vormen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol).

Beide vormen worden aangemaakt door middel van UV-straling. Deze straling zit in zonlicht. Vitamine D2 wordt voornamelijk gevormd in paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 in de huid van mens en dier.

Kijk op onze 'wat is vitamine D' pagina voor meer informatie over deze vitamine.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke vitamine en heeft verschillende functies in het lichaam.  

Vitamine D:

·        Draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit te voeding;

·        Draagt bij aan de gezonde ontwikkeling van de botten van kinderen en ook bij volwassenen zorgt vitamine D voor het behoud van sterke botten en tanden;

·        Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en het proces van celvernieuwing;

·        Zorgt mede voor een goede weerstand, ook bij kinderen;

·        Speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren;

·        Als laatste helpt vitamine D om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.

 

Waar zit vitamine D in?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Omdat vitamine D als een van de weinige vitamines zelf kan worden aangemaakt door ons lichaam, is het belangrijk iedere dag minimaal 15-20 minuten met handen en gezicht onbedekt buiten te zijn. Zodra de huid in contact komt met (zon)licht begint de aanmaak van vitamine D. In de lente en zomer zorgt dit in de meeste gevallen voor voldoende vitamine D aanmaak en bouw je zelfs een reserve op.

Zorg ook in de herfst en winter dat je zoveel mogelijk buiten komt. In de donkerdere en koudere maanden kan aanvulling met een vitamine D-supplement zinvol zijn. Omdat in deze maanden het zonlicht niet krachtig genoeg is ben je afhankelijk van de voorraad die je hebt aangelegd.

Verder is vitamine D te vinden in vette vis zoals haring, zalm en makreel, en in mindere mate in vlees en eieren. Vitamine D wordt het al geruime tijd toegevoegd aan smeer- en bakproducten zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Extra vitamine D

Voor iedereen geldt het advies om 10 microgram vitamine D per dag binnen te krijgen, voor ouderen is dit 20 microgram.

Voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die weinig buiten komen geldt het advies extra vitamine D te nemen middels een supplement. Let daarbij wel op een overdosering van vitamine D. Vraag bij twijfel jouw huisarts voor advies of stuur ons een berichtje via de chatfunctie van vitamineD.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.